גפילטעפיש טבעוני

גפילטעפיש טבעוני

בחגים ובארועים מיוחדים, אמא שלי היתה מכינה גפילטעפיש. היה לו טעם מתעתע – בהתחלה מתוק ואז זה היה הופך לחריף. למזלי קיבלתי ממנה את המתכון המדוייק לפני שהיא נפטרה והיום אני יכולה לשחזר את הטעם.

כמובן שעכשיו אני מכינה את זה מטופו ולא מקרפיון מסכן…

מי שרוצה טעם "דגי" יותר, יכול לטחון גם אצת סושי יחד עם שאר הרכיבים. לטעמי אין צורך בכך.

צפו בסרטון, יש דרך קלה ומהירה לקבל קציצות יפות ואחידות.

מצרכים

ציר:

  • 3 כפות שמן נייטרלי (שמן זרעי ענבים או שמן צמחי אחר. לא שמן זית)
  • 3 בצלים חתוכים גס
  • 3 גזרים פרוסים
  • 1 כף מלח
  • 3 כפות סוכר
  • 2 כפיות פלפל שחור טחון דק
  • 2.5 ליטר מים

קציצות:

  • 1 תפוח אדמה בינוני לא מבושל, קלוף
  • 1 קובית טופו (300 גר')
  • 2 כוסות קמח מצה
  • 1.5 כפות סוכר
  • 2 כפיות מלח
  • פלפל שחור טחון גס – לפי הטעם. הקציצה צריכה להיות מתוקה-חריפה

אופן ההכנה

  1. נתחיל בהכנת הציר:
    לחמם שמן בסיר רחב על חום בינוני-גבוה, להוסיף את הבצל, להנמיך את החום לבינוני, לכסות את הסיר ולאדות עד שהבצל מעט מזהיב. לערבב מדי פעם.
    להעביר כשני שליש מכמות הבצל לקערה.
    להוסיף לסיר את שאר חומרי הציר, להביא לרתיחה ולבשל בחום בינוני-נמוך חצי שעה בסיר מכוסה.
  2. בינתיים, נכין את הקציצות:
    לגרר את תפוח האדמה ולסחוט ממנו את הנוזלים, אפשר בעזרת מסננת.
    לטחון במעבד מזון או במטחנת בשר (עדיף) את תפוח האדמה המגורר עם הבצל המטוגן (ששמרנו בצד) והטופו.
    להעביר לקערה ולהוסיף את התבלינים וקמח המצה. לערבב היטב, וכדאי ללוש ביד, עד שהתערובת מתאחדת. אפשר לטעום את התערובת ולתקן תיבול לפי הטעם. הקציצות צריכות להיות מתוקות מעט וחריפות מעט.
    לכסות את הקערה בניילון נצמד ולהניח לחצי שעה.
  3. ליצור גלילים על ניר אפיה, בהתאם לקוטר הסיר עם הציר. לגלגל אותם בתוך הנייר ולהניח בציר החם שבסיר. לבשל בסיר מכוסה בחום בינוני-נמוך 40 דקות.
  4. לצנן את הגלילים בתוך הסיר, ואח"כ להעביר לכלי נפרד, בלי הנוזלים ובלי ניר האפיה. להעביר גם את פרוסות הגזר.
    לשמור במקרר למשך הלילה. למחרת, לפרוס את הגלילים לפרוסות ברוחב כ- 1 ס"מ.
    להגיש עם פרוסות הגזר מעל, וחזרת אדומה בצד.

 

6 תגובות

  1. אוראל אומר:

    אפשר שמן קנולה/חמניות?
    למה לבשל בסיר עם אפשר ברוטב עגבניות במחבת?

    • טבעוניקה אומר:

      הי אוראל,
      אפשר שמן קנולה, זה עדיף על חמניות, במיוחד בבישול/טיגון.
      ברוטב עגבניות זה כבר לא יהיה גפילטעפיש… אולי חריימה… 😉 אני לא בטוחה שטעם הקציצות האלו ישתלב ברוטב עגבניות.

  2. יעל אומר:

    שלום
    ניסיתי לעשות את הקציצות פעם ראשונה והן יצאו מאוד קשות ויבשות. טעם קמח המצה מאוד בלט, וזה דומה יותר לקינדלאך. אולי אפשר לשים פחות קמח מצה ו/או להוסיף שמן לעיסה כדי שהתוצאה תהיה פחות קמחית ויבשה?

    • טבעוניקה אומר:

      שלום יעל,
      כמות קמח המצה תלויה ברטיבות התערובת ולכן אני ממליצה לערבב קודם את החומרים הרטובים ולהוסיף את קמח המצה בהדרגה, תתחילי עם כוס אחת. התערובת צריכה להיות מוצקה אבל לא יבשה.
      השמן מגיע מהבצל המטוגן ואת יכולה להוסיף עוד קצת משמן הטיגון לתוך התערובת. הבישול בציר אמור לרכך מעט את הקציצות. מנסיון העבר, כהשתמשתי בפחות קמח מצה הקציצות התפרקו ברובן ונשאר מהן רק החלק הפנימי שהיה קשה יותר. כך שלטעמי הן עדיפות מעט קשות.
      הטעם אכן מזכיר קניידלאך, את יכולה להוסיף אצת נורי לטופו בזמן הטחינה, זה יתן לזה טעם דגי יותר.
      בהצלחה ושנה טובה 🙂

  3. שמחה לגלות את הבלוג שלך!
    האם הצורה תשמר באם הקציצות יתבשלו אחת אחת או שחייבים לבשל בגליל?

    • טבעוניקה אומר:

      ברוכה הבאה ליאורה 🙂
      מנסיון העבר, גם בקציצות צמחוניות, הן קצת התפרקו. הבישול בגליל שומר עליהן שלא יתפרקו, נותן להן צורה יפה וגם מקצר מאד את זמן ההכנה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*